West Highland White Terrieren

Racebeskrivelse

West Highland White Terrier

West Highland White Terrier er i slægt med en række af de øvrige terrier, som blev fremavlet i England og Skotland. Racer som Scottish, Skye, Cairn, Dandie Dinmont og West Highland White Terriers (Westie) har formentlig samme forfader.

Den hvide West Highland White Terrier blev sandsynligvis renavlet af General Edward Donald Malcolm fra Poltalloch, Argyllshire, Scotland. Han havde nemlig et par lyse terrier, som blev brugt til jagt. Som historien lyder, skulle hans ønske om at avle hvide terrier stamme fra en episode, hvor en af hans røde hunde blev skudt, fordi den blev forvekslet med en ræv under jagten.

Malcolm skulle herunder have sagt, at han i fremtiden ville avle efter lyse eller hvide hunde; der nemt kunne identificeres under jagterne.

Hunderacen blev officielt anerkendt som West Highland White Terrier i 1907 ved Crufts dog show i England. The West Highland White Terrier Club of America blev stiftet i 1909, og er medlemsklub af AKC.

I Danmark er West Highland White Terrier under specialklubben Dansk Terrier Klub ved DKK.

Temperament

Westien er en lille hund, men efter eget udsagn meget stor. Racen er næsten altid glad, og tilpasser sig godt i de fleste familier. West Highland White Terrier elsker børn, og racens kønne, frække udseende gør den til en fryd for både sjæl og øje.

En West Highland White Terrier er oprindeligt en jagthund, der er fremavlet til gravjagt. Hundene vil derfor ofte gerne grave i haven, og løbe efter mindre husdyr. Med tidlig socialisering og prægning, kan man dog forholdsvist problemfrit få Westien til at fungere med andre kæledyr.

En Westie er aktiv, humørfyldt og altid med på spilopper. Den trives godt i aktive familier, men tilpasser sig også fint til et mere afslappet liv. Westien er intelligent, og lærer hurtigt; men kan have nemt ved at kede sig under gentagne træningsøvelser.

Selvtilliden er i top, og en Westie går uforfærdet alt og alle i møde - næsten altid med et spil på snuden.

Pasning og pleje

Trods den rigelige pels, er en West Highland White Terrier nem at pleje. Hundene skal trimmes nogle gange årligt, og ellers børstes ugentligt for at undgå filter.